Już częściej spośród osób, jakie dużo
czasu spędzają na
treningach mających na celu ukształtowanie swojej sylwetki, mówi się o jedzeniu liofilizowanym. W jaki sposób coś takiego powstaje i czym jest taka żywność? Czemu może być dobrym wyborem dla tych, którzy dużo trenują?
Taki proces liofilizacji polega na zamrożeniu danego artykułu, a potem pozbawienia go wody.
Zamrożenia można dokonać przykładowo ciekłym azotem, który pozwala otrzymać bardzo niską temperaturę w stosunkowo krótkim czasie. Takie zamrożone produkty umieszcza się następnie w próżni oraz dopiero potem pozbawia się wody. W procesie liofilizacji wykorzystuje się liofilizatory. Jak mowa o żywności, to otrzymuje się artykuł o zmienionym kształcie oraz wymiarach, jak też jest on lżejszy niż na początku. Tego typu technikę rozpoczęto pierwszy raz wprowadzać przygotowując lżejsze oraz zdrowe racje żywności dla żołnierzy podczas II Wojny Światowej.
Najczęściej spotykamy warzywa i owoce liofilizowane, jakie mogą stanowić dość pełen wartości posiłek dla osób trenujących w temacie owoców liofilizowanych. Żywność taka zachowuje wszak swoje wartości odżywcze. Nie zauważa się strat w witaminach czy składnikach mineralnych.
Interesuje Cię ten artykuł? Jeśli tak, to odwiedź źródło (
http://www.alwro.com.pl/odlewy/odlewy-cisnieniowe/) a przeczytasz tam atrakcyjne informacje, które na długo zapamiętasz.
Także ilość białka, węglowodanów czy tłuszczu pozostaje mniej więcej bez zmian. Lekkość takiej żywności oraz mała objętość również nie jest tu bez znaczenia.